De höga bergstopparna av dygd

Det är omöjligt för oss vanliga och begränsade människor i den materiella världen att lära känna och förstå alla av Imamernas (fvmd) personligheters dimensioner, eftersom de heliga ljusen befinner sig på de högsta nivåerna och bergstopparna av dygd och perfektion. De flesta människor saknar förmågan att nå dessa höga bergstoppar och är oförmögna att förstå dem ordentligt. De Troendes ledare, Ali (fvmh), sa:

«ولا یرقی الی الطیر»

”Fåglarna [av höga sinnen] kan inte flyga till mig (min höga nivå).”[1]

Abd al-Aziz ibn Muslim, en av Imam Rizas (fvmh) kompanjoner, återberättar att de var i staden Marw. På fredagen samlades de i stadens stora moské. Det talades om ledarskap där. Efter det gick han till Imamen och frågade honom gällande detta. Hans Excellens log och sa:

«الامام واحد دهره، لا یدانیه احد ولا یعادله عالم ولایوجد منه بدل ولا له مثل ولا نظیر»

”För varje tid finns [endast] en ledare (Imam). Ingen kommer honom nära [i dygd] och ingen lärd är honom jämbördig. Det finns ingen som kan ersätta honom och han har ingen jämlike eller någon som liknar honom.”

Han fortsatte med att säga:

«فمن ذا الذی یبلغ معرفة الامام او یمکنه اختیاره، هیهات هیهات ضلت العقول»

”Vem kan således komma till [djup] förståelse om ledaren eller välja honom? Aldrig, aldrig! Intellekt är oförmögna [att nå djup förståelse om ledaren].”[2]

[1] Nahj al-Balaghah, 3:e predikan.

[2] Usul al-Kafi, Kulayni, Dar al-Awdha, s. 198.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.